Äppelkriget

Filmen Äppelkriget är en komedi som spirar ur den tidsanda som innefattar det som var det som brukar kallas för den första gröna vågen. Gröna vågen handlade då liksom nu om en ökad miljömedvetenhet. Filmen och dess budskap kan sägas vara än mer aktuellt än då den hade premiär år 1971.

 

Tomelilla
I Tomelilla med omnejd på Österlen spelades filmen Äppelkriget in. Det var det första i en mängd filmer som producerades av AB Svenska Ord, Hasses & Tages gemensamma produktionsbolag. Här avses alltså Hans Alfredsson och Tage Danielsson som också var filmen Äppelkrigets regissör. Skånes och Österlens Tomelilla kom att bli centrum för AB Svenska Ords filminspelningar på 1970- och 80-talen. Ortens biograf Rio var bolagets särskilt utvalda biograf var samtliga bolagets filmer hade världspremiär.

 

Handlingen
I filmen får vi beskåda hur en schweiziske direktör försöker exploatera det vackra natursköna området Änglamark. Här avser direktören bygga en nöjespark – Deutschneyland. Projektet är sanktionerat av politiker på både på riksplanet och i regionalt samt i maskopi med lokala näringsidkare. Därtill kan filmåskådaren möta en inte helt samvetslös pr-man. Äppelodlarna, familjen Lindberg, kämpar mot projektets genomförande. De tar sin stora släkt till hjälp. De består till hälften av övernaturliga väsen. Till sist når de framgång i sina strävanden och besegrar både politiker och storfinansen. Änglamark består.

 

I rollistan
I rollistan återfinner vi skådespelareliten både på den tiden och nu. Till dessa hör bland flera andra Per Grundén som innehar rollen som Jean Volkswagner, den schweiziske direktören. PR-mannan Sten Wall spelades av Gösta Ekman. Monica Zetterlund gjorde Anna Lindberg. Severin Lindberg spelades av Hans Alfredson. Yvonne Lombard återfinner vi i rollen som Kerstin Gustafsson, kommunalpolitiker. Internationellt kände Max von Sydow, spelade Roy Lindberg och regissören själv, Tage Danielsson spelade Bernhard Lindberg.

 

Filmens ledmotiv
Filmens ledmotiv, Änglamark, är skrivet av ingen mindre än nationalskalden Evert Taube. Lyssna på Sven Bertil Taube då han framför den på Drakamöllan gårdshotell genom att klicka på den här länken.