Kläder i barnfilmer

Att producera en barnfilm innebär mycket arbete, och många olika yrkesroller är involverade. Tittarna fokuserar i första hand på berättelsen, musiken och de visuella effekterna, men även kläder och smink spelar en viktig roll i att skapa illusionen av en annan verklighet.

Hos Kids Brand Store finns det många olika plagg från Juicy Couture som passar både i barnfilm och för skådespelare att bära på fritiden. Här finns mjuka och följsamma kläder med inspiration från Los Angeles, i sammet och velour för hög komfort. Då plaggen från Juicy Couture är så sköna att bära kan de användas i många timmar under filminspelningar, eller i trailern när skådespelarna kopplar av efter arbetsdagen.

Emil i Lönneberga

Bland de mest älskade karaktärerna av den kända svenska författaren Astrid Lindgren finns Emil i Lönneberga, som förevigades i flera populära böcker. I början på sjuttiotalet gjordes också flera filmer om den busiga pojken från Katthult. Den första filmproduktionen hette ”Emil i Lönneberga” och färdigställdes år 1971. Filmen spelades in i Gibberyd i Småland, där gården Katthult än idag står kvar.

Kostymören Inger Pehrsson var en flitig klädskapare som arbetade med många kända namn, som Ingmar Bergman, Jarl Kulle, Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Hon ansvarade för skådespelarnas kläder i filmen Emil i Lönneberga. För att skapa en tidstypisk illusion reste Inger Pehrsson runt med Astrid Lindgren i Småland och lånade gamla kläder från gårdarna. Under de kommande åren arbetade hon på ytterligare ett dussintal filmer baserade på böcker av Astrid Lindgren, bland annat filmen ”Kalle Blomkvist och Rasmus” från 1997.