Så som i himmelen

 

Svensk film har alltid stått sig bra i den internationella konkurrensen sett till våra förhållandevis små filmbudgetar. Regissörer som Ingmar Bergman och Roy Andersson har sett till att vi har representerats även på de fina scenerna. Under de senaste åren har det varit tunnare med internationella utmärkelser och nomineringar åt svenska filmer, men det finns ett lysande undantag: Så som i himmelen. När den kom 2004 blev den genast väl mottagen, vilket ledde till att den också kunde exporteras utomlands med stor framgång. Den blev till och med nominerad till en Oscar i genren Bästa utländska film – och även om den inte fick ta emot det slutgiltiga priset visar det ändå hur uppskattad den var bland internationella kritiker.

649px-michael_nyqvist_june_2013-1Regissören som stod bakom filmen heter Kay Pollak. Det var också han som stod för manuset tillsammans med kollegan Anders Nyberg. Pollak är en erkänd svensk regissör och manusförfattare som har många framgångsrika filmer bakom sig. Här kan exempelvis Barnens ö nämnas som vann en guldbagge 1980. När Så som i himmelen lanserades var alltså förväntningarna höga – men de motsvarades med råge. Förutom Oscarsnomineringen var filmen också nominerad till hela åtta Guldbaggar samma år. Trots att den inte tog hem någon det året visade ändå publiksuccén, liksom de hyllande recensionerna, att Pollaks verk var en framgång.

Filmen tar avstamp i att en välkänd dirigent, spelad av Mikael Nyqvist, behöver åka tillbaka till hembyn för att vila upp sig. Här blir han involverad i kyrkokören som tänker att de kan dra nytta av hans kosmopolitiska kompetens. Som dirigent blir han allt mer involverad i både bygdens väl och ve och i dess invånares förehavanden. Det utvecklar sig till en varm film med både skratt och gråt när vi får följa en dirigents resa – både geografiskt och känslomässigt.

En del av filmen som blev reservationslöst hyllad var musiken. Sångerskan Helen Sjöholm spelar nämligen en viktig roll i filmen och hon sjöng den specialskrivna låten Gabriellas sång. Den placerade sig sedan på Svensktoppen där den stannade i hela 68 veckor. Numera finns både filmen och soundtracket att köpa på DVD och CD. Om du vill beställa den men saknar pengar kan ett snabblån vara en lösning.