Filmer baserade på spel

Få saker kan få en att uppleva nya världar såsom TV- och dataspel. Filmer är en bra kandidat och många har försökt att göra film av spelvärldar, med blandat resultat. Vissa älskar vi. Vissa hatar vi. Och vissa älskar vi att hata. Fördelen är att du kan använda samma bärbar gamingdator för att titta och spela.

Mortal Kombat

Kultspelet Mortal Kombat har gjorts som spelfilm tre gånger. Den första släpptes 1995 och fick en uppföljare 1997. Filmerna har ofta pekats ut som skräckexempel på spelbaserade filmer men har senare fått en kultstatus och 2021 släpptes en reboot som fick blandad kritik men som uppskattades av fans av serien. Utöver spelfilmer finns det även tre animerade.

Lara Croft

Det populära spelet gjordes till två filmer med Angelina Jolie i huvudrollen som Lara Croft. Lara Croft: Tomb Raider släpptes 2001 och uppföljaren Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life kom 2003. Den första filmen fick dålig kritik, men Angelina Jolie hyllades för sin insats. Uppföljaren fick bättre recensioner men drog inte in lika mycket pengar. 2018 gjordes en reboot med Alicia Vikander i huvudrollen. En uppföljare är under produktion.

Resident Evil

Skräckspelet Resident Evil är antagligen den spelserie som lyckats bäst som filmserie med hela åtta filmer producerade. Filmserien har aldrig fått särskilt bra recensioner från kritiker men är trots det den spelbaserade filmserie som dragit in mest pengar. 2002 släpptes den första filmen Resident Evil. 2016 avslutades historien om Milla Jovovichs karaktär Alice i Resident Evil: The Final Chapter. En reboot av filmserien ska dock släppas i november 2021.

Det här är bara några exempel på filmer som utvecklats från TV- och dataspel. Det finns många fler såsom Assains Creed, Warcraft, Super Mario med flera. Det finns även TV-serier som The Witcher och många animerade filmer och serier där vi får följa våra favoritkaraktärer på nya äventyr.