Kända skräckfilmer
Vad har namnen Jason Voorhees, Freddy Krueger, Michael Myers och Chucky gemensamt? De är alla onda mördare och protagonister i några av filmhistoriens mest kända skräckfilmer. Genren skräckfilm har växt sig enorm och numera har moderna skräckfilmer ofta en lika stor budget som action- eller dramafilmer. Vilka är då filmerna som du ska ta titta närmare på om du vill försäkra dig om att du har sett alla de mest kända skräckfilmerna? Ett bra tips är att börja kolla in några av de tidigaste rysarna. Filmer som Nosferatu (1922), Dracula (1931) och The Haunting (1963).
Moderna och populära klassiker
Skräckfilmerna har under den senaste tiden ändrat karaktär. Om du tittar på några av de tidigaste exemplen kommer du kanske tycka att de är ganska tama i jämförelse med moderna filmer som ofta skildrar grovt våld och tortyr. Under de senaste åren har många nya grepp använts inom rysare. Ett bra exempel är The Blair Witch Project (1999) som använde sig av skakiga kameror och fick publiken att ifrågasätta om filmens material faktiskt var på riktigt. Blair Witch gav upphov till en rad av liknande filmer där bland annat Paranormal Activity-filmerna har fått ett stort genomslag. Även mer psykologiska skräckfilmer har fått ett sådan fotfäste att det är svårt att tänka sig genren utan dem. Här är Psycho (1960) och The Shining (1980) två bra exempel. Numera kommer nya sätt att injaga fruktan på, du kan bland annat köpa och ladda ned skrämmande historien på ljudböcker och läsa skräck på nätet.
Olika typer av skräckfilmer
Bland både gamla och nya skräckfilmer märker man ofta återkommande mönster. Förr i tiden var det väldigt vanligt med övernaturliga varelser som Frankenstein, Dracula och varulvar. När genren etablerades mer blev det desto mer vanligare med människoliknande monster som zombies. Sedan blev det en trend med psykotiska mördare som Jason Voorhees från Fredagen den 13e och Michael Myers ifrån Alla helgons blodiga natt som dominerade 80 och 90-talet. Under 00-talet blev det desto mer vanligare med väldigt grafiskt våld. Hostel-filmerna och Saw-serien är två exempel på filmer som chockade sina tittare med mycket blod och närbilder på döda och lemlästade kroppar. Numera har även skräckfilmerna tagit steget ut på sociala medier och filmer som Unfriended, The Den och Chatroom har fått skildra våldsamheter som har kopplingar till vårt digitala liv. De som är intresserade av skräckfilm kan glädjas åt att teknologin nu tillåter mycket blodigare och våldsammare återgivningar, utan att någon skadas.