Terminator 2

Terminator 2: Judgment Day hade biopremiär 1991 och anses av många vara den bästa actionfilmen som någonsin gjorts. Filmen är en uppföljare till James Camerons lågbudgetfilm The Terminator från 1984, som hade Sverigepremiär året efter.

Filmen tar vid ett antal år efter handlingen i den första filmen och Sarah Connor (spelad av Linda Hamilton) sitter nu inspärrad på mentalsjukhus medan hennes son John (Edward Furlong), som inte var född i den första filmen, har placerats hos ett par fosterföräldrar.

Precis som i den första filmen ser vi Arnold Schwarzenegger i rollen som Terminator, eller T-800 Model 101 som modellen kallas. Rent tekniskt är han dock att klassa som en cyborg, snarare än en renodlad robot, då han har mänsklig vävnad över ett endoskelett av metall, vilket han även påpekar vid ett tillfälle i filmen.

Krigar mot maskinerna

Det är samma terminatormodell som i den första filmen försökte mörda Sarah Connor, eftersom hon senare skulle komma att föda sonen John. I framtiden, när kriget mellan människor och maskiner drar igång, blir John Connor nämligen ledare för motståndsrörelsen som kämpar mot maskinerna. Anledningen till kriget stavas Skynet, ett AI-baserat, militärt datornätverk, skapat av Cyberdyne Systems, som blev självmedvetet och därefter vände sig mot människorna. Cyberdyne är även tillverkaren av alla terminatormodeller.

I Terminator 2 har dock T-800 programmerats om med ett nytt uppdrag, nämligen att skydda John Connor från att mördas av T-1000 (Robert Patrick). T-1000 är en prototyp av en nyare och mer avancerad modell än T-800 som har skickats tillbaka till samma tidpunkt av Skynet och har som mål att döda John. T-1000 är uppbyggd av en en slags flytande metall och kan därmed anta en mängd olika former och skepnader. Det gör T-1000 mycket svår att döda eftersom kroppen snabbt kan självläka när den har skadats.

Rafflande action och imponerande datoreffekter

Med hjälp av T-800 tar sig John in på mentalsjukhuset och fritar Sarah. De jagas dock under hela filmen av T-1000 som bland annat antar skepnaden av en polis. Terminator 2 innehåller många spektakulära och påkostade actionscener då filmen hade en betydligt större budget än sin föregångare. De visuella datoreffekterna som används för bland annat scenerna med T-1000 var också extremt imponerande för sin tid och håller än idag. Musiken i filmen, komponerad av Brad Fiedel, är också mycket välgjord och stämningssättande, så se till att ha teven kopplad till ett par bra högtalare när ni ser filmen.

Efter de enorma framgångarna med Terminator 2 har det givetvis kommit flera uppföljare, men det verkar vara svårt att återupprepa succén och nå upp till samma höga nivå som den andra filmen i serien. 2008 kom dock en tv-serie, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, som mottagits med bra kritik. Serien tar vid efter handlingen i Terminator 2 och vi får därför åter följa Sarah Connor och hennes son John, denna gång dock spelade av Lena Headey (känd från Game of Thrones) respektive Thomas Dekker. Till sin hjälp har de en omprogrammerad terminator (Summer Glau).