Sommaren med Monika

Filmen Sommaren med Monika gjordes av demonregissören Ingemar Bergman. Bergman var en film- och teaterregissör, manusförfattare, dramatiker, tillika teaterchef och författare. Ingemar Bergman är en av Sveriges största kulturpersonligheter. Han tillhörde världseliten inom film- och teatervärlden, på sin tid. Epitetet demonregissör fick Bergman dels på grund sin krävande personlighet och dels på sitt dynamiska sätt, kopplat till ett hetsigt temperament som visade sig allt som oftast.

 

Sommaren med Monika
Filmen Sommaren med Monika bygger på romanen med samma namn som skrevs av författaren Per Ander Fogelström. Hans roman utkom 1951. Handlingen utspelas i Stockholm med skärgård. Romanfigurerna heter Monika Eriksson, hennes far – Ludde Eriksson, Harry Lund, Beata, Harrys faster. Ytterligare en romanfigur är Fru Boman som äger café Tolvan. Romanen filmatiserades av Ingemar Bergman år 1953.Sommaren med Monika 2

 

Filmens handling
Ungdomarna Monika och Harry som blivit förälskade i varandra lämnar vardagens tristess bakom sig då Monika stött på problem i hemmet. De kommer båda från en arbetarklassmiljö. Harry har stulit sin fars båt och med den som farkost lämnar de staden bakom sig och tillbringar en kort, lycklig och idyllisk sommar i skärgården. Harry är den mer lättsamma av dem medan Monika är mer äventyrlig av sig. Slutet av sommaren innebär också slutet på deras skärgårdsäventyr, de tvingas att återvända hem. Då står det också klart att Monika är gravid. Väl tillbaka i staden, gifter de sig. Harry både studerar och skaffar sig ett jobb så att han kan försörja Monika och deras gemensamma barn Monika har svårt att finna sig i rollen som hemmafru. Hennes längtan till äventyr och mer spänning för med sig problem.

Sommarens passion och heta kärlek utsätts för påfrestningar när vardagslivet tränger sig på.

 

Rollistans karaktärer
I rollistan finner vi Harriet Andersson i huvudrollen som Monika Eriksson, 17 år. Lars Ekborg är den andre huvudrollsinnehavaren. Han spelar den nittonårige Harry Lund. Dagmar Ebbesen, gör fru Lindström, Harrys faster. Monikas far, Ludvig ”Ludde” Eriksson, spelas av Åke Fridell. Modern till Monika spelas av Naemi Briese. I rollen som Harrys arbetskamrat, verkmästaren, finner vi Åke Grönberg. Sigge Fürst spelar Johan, lagerbasen på Forsbergs Glas & Porslinsvaru AB. Harrys rival Lelle, görs av John Harryson.

 

Inspelningsplatser
Skärgårdsmiljöerna spelades in på Ornö och dess omnejd i Stockholms södra skärgård. Något som även andra produktionsbolag kan överväga för det fall man önskar förlägga filmscener till skärgården.

 

Skandalös…
I filmen skildras det att ogifta tonåringar har intimt umgänge. Dess sensuella ton var inget mindre än chockerande på sin tid. Ryktet om att en nakenscen förekom i filmen gjorde att Sommaren med Monika blev den första Bergman-film som den amerikanske filmregissören Woody Allen kom att se.