Låt den rätte komma in

Låt den rätte komma in är en film regisserad av Tomas Alfredson som hade premiär på bio år 2008. Filmen är baserad på John Ajvide Lindqvists roman med samma namn, då man får följa pojken Oskar och vampyren Eli och deras begynnande vänskap. Oskar är 12 år gammal och blir mobbad i skolan. Hans liv förändras dock när han träffar Eli, grannflickan som bara kommer ut till lekplatsen på natten och som är konstigt kall. Snart upptäcker Oskar att Eli är en vampyr, men det är mycket mer än så som pågår bakom kulisserna, och som kommer att föra Oskar och Eli närmare varandra.Lack_of_ceiling_cropped

Alfredsons filmatisering av Ajvide Lindqvists roman har hyllats av såväl svenska som internationella filmkritiker. Annika Gustafsson på Sydsvenskan kallade till exempel filmen för ”en märklig, vacker, bloddrypande och mänsklig kärlekssaga”. Många har påpekat att filmen är en snällare och lite mer ömsint version av bokens historia (bland annat har några av de mest brutala scenerna i boken uteslutits i filmen), men de ser det inte nödvändigtvis som något negativt. Detta bevisas om inte annat av att filmen tilldelades fem Guldbaggar vid galan år 2009, för Bästa regi, Bästa manus, Bästa foto, Bästa produktionsdesign och Bästa ljud. Men det är inte bara kritiker som är positivt inställda till Låt den rätte komma in. På filmsajten IMDB har filmen betyget 8 av 10, vilket har röstats fram av hundratusentals användare.

Något kontroversiellt har Låt den rätte komma in också fått en amerikansk filmatisering med titeln Let Me In, som regisserades av Matt Reeves. Denna film har fått ett mer blandat mottagande, då vissa hyllar den som en av de bästa amerikanska skräckfilmerna genom tiderna, och andra menar att filmen mer eller mindre är ett plagiat av Tomas Alfredsons film, och att det var helt onödigt att göra om den i amerikanskt format.

Att vara regissör handlar till stor del om att kunna leda människor, och få dem att känna förtroende för ens vision. Regissören har på det sättet mycket gemensamt med en projektledare. Om du känner att du har de egenskaper som krävs för att bli projektledare, och att projektledarrollen skulle kunna passa dig, kan du gå en projektledarutbildning hos Addskills.