Stjärnornas krig

Stjärnornas krig var den svenska titel som den första filmen i George Lucas rymdepos Star Wars fick när den för första gången kom ut på bio i Sverige år 1977. Den har senare döpts om både på engelska och på svenska, i takt med att George Lucas gjort uppföljare till filmen och velat förtydliga följordningen, och i takt med att svenska tittare blivit allt mer globaliserade och vana vid de engelska titlarna. Idag kallas den första filmen i rymdsagan oftast för Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp, eller Star Wars: Episode IV – A New Hope. Trots att filmen alltså var den första Star Wars-filmen någonsin, är det den fjärde filmen i seriens kronologiska ordning.

Efter att filmen har inletts med de ikoniska orden ”A long time ago in a galaxy far, far away…”, får man under filmens handling följa den unge Luke Skywalker, som tvingas lämna sitt hem på Tattooine efter att han oavsiktligt blivit ägare till ett par droider som har ritningarna över Imperiets vapen, rymdstationen Dödsstjärnan. Han flyr Tattooine tillsammans med den gamle jedimästaren Obi-Wan ”Ben” Kenobi, och hamnar mitt i konflikten mellan de rebeller som försöker störta Imperiet, och Imperiet själva, med den onde Darth Vader och Imperiets kejsare i spetsen. Under filmens gång kommer Luke att få veta mer om sina verkliga föräldrar och sitt ursprung, samt få sätta sin skicklighet som pilot på prov.StarWarsMoviePoster1977

Stjärnornas krig var när den kom en banbrytande film på många sätt. Dels på grund av hur man hade använt specialeffekter och hur man hade klippt filmen, dels på grund av dess faktiska innehåll: science fiction var då inte en stor, vedertagen genre som den är idag. När filmen släpptes på bio såldes biljetter för 314 miljoner dollar över hela världen, vilket gjorde att den slog Hajen som den då mest inkomstbringande filmen genom tiderna. Filmen nominerades till tio olika Oscarsstatyetter, och vann sex av dem: Bästa scenografi, Bästa kostym, Bästa klippning, Bästa specialeffekter, Bästa filmmusik och Bästa ljud. Filmen fick också ett specialpris för bästa ljudredigering. Nomineringarna var Bästa manliga biroll (för Alec Guinness roll som jedimästaren Obi-Wan Kenobi), Bästa originalmanus, Bästa regi och Bästa film.

Om du är ett stort Star Wars-fan, och gärna skulle vilja visa upp det i ditt hem, kan ett av de mest effektfulla sätten att göra det vara att skapa en fototapet med ett motiv ur filmen. Du kan enkelt skapa en fototapet med ett eget motiv på Photowall.se.